4 tips voor het onderhoud van uw airconditioner

Tenzij u in een tropisch klimaat woont en kunt vertrouwen op natuurlijke verkoeling van buitenaf, is uw airconditioner ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van uw huis. Wanneer een airconditioner correct functioneert, kan hij u de hele zomer lang koel en comfortabel houden. Veel huiseigenaren merken echter dat hun airco tijdens de hete zomermaanden meer aandacht nodig heeft dan normaal. Als u thuis een airconditioner hebt, zijn er enkele dingen die u in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat hij het hele jaar door optimaal werkt. Door het onderhoud in de gaten te houden en deze tips te volgen, kunt u oververhitting of andere problemen met uw airconditioner voorkomen. Als u onlangs problemen met uw apparaat hebt opgemerkt, neem dan deze tips door om het weer in orde te krijgen voordat het erger wordt!

Controleer uw filters

Als u een centrale airconditioner heeft, controleer dan de filters en zorg ervoor dat ze niet verstopt zijn geraakt, wat kan leiden tot oververhitting. Verstopte of vuile filters kunnen ervoor zorgen dat uw airconditioner harder werkt, waardoor uw systeem sneller veroudert. Als u een draagbare airconditioner hebt, moet u de filters regelmatig reinigen of vervangen. Als u luchtfilters hebt die afwasbaar zijn, moet u ze regelmatig schoonmaken om ervoor te zorgen dat ze niet verstopt raken. Als uw filters vuil zijn, leidt dit tot vuil en allergenen in de lucht die u inademt. Door ze schoon te houden, blijft de lucht schoon en fris.

Laat uw condensor en spoelen leeglopen.

Als uw airconditioner moeite heeft om de lucht in uw huis koel te houden en de temperaturen binnen stijgen, controleer dan de afvoer van uw systeem. Een verstopte afvoer op uw airconditioner of een kapotte of slecht werkende afvoer kan erop wijzen dat uw koelspiralen moeten worden schoongemaakt. Als u water of slib in de gootsteen ziet, heeft u mogelijk een lek in uw systeem. Een lek kan ervoor zorgen dat uw systeem kapot gaat, dus het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te repareren. Een lek in uw condensor of koelspiralen kunt u vaak ontdekken door te zoeken naar tekenen van water op de grond in de buurt van de unit. Gebruik een tuinslang met een sproeikop om het water weg van de unit en naar de afvoer te leiden. Zorg ervoor dat het water door de afvoer loopt, zodat het niet in het toestel blijft staan.

Verander de luchtstroom en de draairichting van het filter.

Als u een filter met roterende bladen gebruikt, probeer dan de bladen een paar uur in de tegenovergestelde richting te draaien om te zien of dit de prestaties van uw systeem verbetert. Gebruikt u een luchtfilter zonder lamellen, probeer dan de richting waarin de lucht door het filter stroomt te veranderen. Sommige mensen raden aan dit te doen in de winter wanneer u probeert om de lucht in uw huis te verwarmen, maar het kan ook helpen in de zomer wanneer u probeert om de lucht te koelen. Sommige mensen raden ook aan om in de zomer de bladen van de ventilator in de tegenovergestelde richting te draaien om de warme lucht uit de kamer te halen.

Maak de condensor en spoelen schoon.

Als uw airconditioner het moeilijk heeft tijdens de hete zomermaanden, moet u misschien uw condensorspiralen schoonmaken. Schakel hiervoor de stroom uit en maak de spoelen grondig schoon met water en een mild schoonmaakmiddel. Maak ook de ventilatorbladen schoon en zorg ervoor dat er geen bladeren of ander vuil in de unit terecht is gekomen. Vuil en stof op uw systeem kunnen het moeilijker maken voor uw unit om uw huis te koelen, dus regelmatig schoonmaken kan helpen. U kunt ook de lamellen aan de buitenkant van uw unit schoonmaken. Het reinigen van deze lamellen kan uw unit efficiënter maken, zodat deze minder energie verbruikt. U kunt een borstel of een blazer gebruiken om de lamellen schoon te maken.

Controleer op problemen in de leidingen

Als uw unit uw huis niet koelt, ook al is de lucht schoon en zijn de condenserspoelen schoon, controleer dan de leidingen. Als de leidingen geknikt zijn of er zit vuil in, kan dit de oorzaak zijn van oververhitting. U kunt uw leidingen door een vakman laten schoonmaken, of het zelf proberen met een tuinslang. Pas op dat er geen knikken in de leidingen komen en dat er geen vuil in de leiding komt. Misschien wilt u ook de verbindingen tussen het huis en de unit controleren om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten.

Conclusie

Tot slot, airconditioners zijn belangrijk in de warme maanden van het jaar wanneer het te warm is om zonder bescherming buiten te blijven. Ze helpen ook om binnenruimtes koel te houden in de zomer voor degenen die de hitte niet kunnen verdragen. Om uw airconditioner in orde te houden, moet u hem verzorgen door deze tips te volgen.